Disclaimer: Sorry - yesterday was the deadline for all complaints.
heck... life is so much to be complaint about.


Thursday, July 31, 2003  

Been a while tak tulis dalam blog nih. Tengah training kat IBM Plaza, TTDI. Kali nih on Websphere Everyplace Access (WEA). Kewl technologies. The trainer was good too. Mat saleh kan, besak ler. Kekadang tengok MNC punya kampeni nih, baguih dari segi perancangan, excution and monitoring. But mende mende lain tak baper sangat ler. Tau tau ajer la.

MInggu nih adik n kazen datang umah. Pas tuh mak aku pun sampai gaks. Ade keje. Sah lepak kat hotel. Sabtu nih ade PalmX gathering kat KL Sentral. More details ade kat sini. Meh la, sape sape yg ade Palmbased PDA. Kalau nak bercerita, nak troubleshoot ker, or nak tukar tukar software. PPC punya members are welcome to.

On Sunday, ade PC Fair kat PWTC. Nak pegi survey mende mende japs. Maybe pas tu tolong member beli PC. Tengok la, lately herga kat PC Fair tak ade la gempak giler turun. But ade la, nak jimat dalam RM10 - RM100 tuh leh lar. More than that, tak leh nak cakap. Sometimes ader, sometimes tak dak. Teringin jugak nak upgrade PC, tapi tak sure la, dok cita cita nak tangkap baby nih. Tapi tak ade jual la pulak kat Malaysia. Soyal betul lar. Kekadang, aku selalu masuk Dell punya site, and try to configure the ultimate PC configuration. Ade sekali tuh, aku ngan Syaiton lawan sape leh configure paling giler punya spec, he wins with extra RM5000 than my configuration. Nak tengok sample ape yg korang leh configure? Meh masuk sinih.

Esok pagi service kereta (perghh.. kopak lagik), then nak pegi gathering, pas tuh malam lepak for Cigar session (tak sure lagik, kalau adik n kazen aku tak ngaco ler).

Have a good weekend to all :)

-- Be very kwayet... very very kwayet.

posted by Fahroe | 6:32 PM


Friday, July 25, 2003  

Hari ni tamat implementation stage untuk project aku. Lega rasanya. Tamat on time. Next week, standby for sign off for the project. Harap harap client aku sign ler.
Depa kekadang cam maleh ajer nak kasik vendor pergi cam tu ajer. Memacam la perangai client nih.

Petang ni baru dapat masuk balik. After almost 2 minggu. Masuk pun pepagi kejaps clear up emails. Then off to Ampang. Kalau dah kat sana tuh, sampai balik ler aku lepak kat Ampang tuh. Lagipun tempat dia best. Shopping complex lagik. Semua ada. Parking pun murah. RM0.50 ajer sejam. 1st 2 hours free. :) Jimat banyak tuh.

Lately cerita makmal komputer kat Pantai Timur yang tak menjadik, sering masuk paper or tv. Pikir balik, nak marah jugak ade. Tapi, tuh ler. Bila tak kasik project, cakap gomen tak support rakyat ler.. Melayu ler. memacam. Bila dah kasik, lain pulak jadik. Budaya asyik kene suap nih patut dah lama kene buang. Kalau nak compete, biar ler bebetul. Tuh belum la cerita guna line "besar" utk dapatkan project. Dah dapat, tak leh nak buat, dia pi sub con kan. Punya la banyak sub con dia pas tuh.. Last last sape kene con? Gomen jugak kene con. Tak tau ler nak komen. Bising pun, masuk kiri keluar kanan. Lagi lagik ler sore sore dalam blog nih, ade ker orang nak amik perhatian? Make a statement? Hmm good idea, jgn hangat hangat taik ayam ler. Kekadang tengok protestor kat Eropah, if depa protest, bebetul punya protest. Eg, French farmers, bila tak suka ajer, dump memacam kat gomen punya opis. Taik lembu lar, telur la, kambing lar, and memacam depa letak depan gomen punya opis. Poweerrrrrr... Kat Malaysia, kita jangan la pulak cam tuh. Ade saluran yg betul, ketengah kan. Kalau tulis surat/comment tuh rasanyer boleh CC kan ke semua orang, paper, gomen, agensi, dept, gamaknyer, kalau nak CC to PM pun Ok aper. Bagi semua orang tau..

Paler dah pening nih. Migrain attack balik. Demn.. synflex tarak plaks. Malam nih lepak Puchong aah. Boring duk umah.

-- Mr Recordman, (Ugly Kid Joe - teringat masa kat CML Slim River, 1993)


posted by Fahroe | 1:20 AM


Thursday, July 24, 2003  

For the past few days, I'm receiving few suprises in my life. What are they? I prefer no to tell it here. But it kinda good for me.
And guess what, when I had lmy lunch at Nikko Hotel, the fortune cookie gives " You are going to get great news from far away". Hhehehe.. almost true.

Successfuly completed UAT and HOT for my client. My project is almost done, here in Ampang. Next week, insya allah, the sign off process. The project closure.

BTW, semalam lepak kat KDU for Anseri exco meet up (SPKG2003 program brainstorm). Then had a chat session with some wakil from Seremban. Sampai ler pukul 11 malam. Kempen rupanyar. Hehehhe. Tengok la nanti. Sunday will be the big day for Ansara. Annual General Meeting will be held at PWTC. So, bebudak Maresma tu, mai ler. Jgn malu malu. Show some support for your alumni.

Esok awal pagi kene ada kat Ampang nih. Set up training room for client. Hope everything goes OK tomorrow.

Cherio,

posted by Fahroe | 1:49 AM


Monday, July 21, 2003  

Hari nih aku mengantuk yang amat sangat. Semalam kul 2 pagi baru balik dari dinner kat Mandarin Oriental. Anseri exco punya dinner, with Ansara top exco. Ansara President was there, so do few others. Then berkesempatan jumpa Datuk Jamaludin Jarjis - 2nd Finance Minister. The exco then was introduced to Datuk by Ansara exco. We had quite an interesting discussion with Ansara President, on Ansara visions, futures and activities. OK la jugak. Lepak dalam Cigar Club. Tak layan pun. Paler pening perut full giler. Bloated rasa cam nak pecah perut. Bebudak lain layan ajer. Later later la kot layan cigar.

Nale balik dari Bali. Letih.. ntah apernyer letih tak tau ler. Aku hari nih bz uploading anseri.org punya files to new server. Tasks to do pun boleh tahan jugak banyak. Especially esok nak kasik UAT and HOT kat client. Friday pulak, ada product training. Hopefully, by weekend semua boleh sign off lar. Kalau dapat, pergghhhh.. on time siutttt..

Lama tak jumpa bebudak ISK9396. Depa dok bising suh buat gathering pot luck style. Dok suggest kat area KL, but still tak confirm. Eno maybe heading the event kot. Aku join ajer. Bukan susah, set date, time, location pas tuh sape bawak aper. Cukup time pergi ler.

Iskkk, mata ngantuk giler. Bangun pagi tadik merah mata sei. Heran, weekend tidow lambat bangun cepat Ok pulak. Nih weekdays, tak leh. Usually kul 11 aku dah landing depan tv dulu. Pas tuh baru pindah masuk bilik. Siput pun lately tidow awal. Pepagi dah kene ready pergi opis. Before ni, dia rileks ajer.

Dua tiga hari nih, terasa badan sungguh la letih. Naik tiga tingkat.. FAIL!!!! Aiyerk.. jgn la naik lagik weight aku. Tak larat dah nih. Nak kurangkan makan, hmmm... rasa dah kurang dah. Lunch aku selalu skip - pagi breakfast heavy giler (breakfast for champion la katakan). Memalam tengok ler, kekadang belasah gak makan kalau perut dah kalah MPO punya bunyik. Kalau tak aku layan fruits ajer.
Tengok lar, target kurang dalam 5 - 10 kg kot tahun nih. Bertahun tahun try tak menjadik. Pushing factor tak dak, (Nale/Syaiton punya word, pinjam). Tak pun banyak anasir anasir subversif (Syaiton punya word). Tapi bila compare balik, dulu aku makan, ya Allah, cam tak percaya ajer. Melantak tuh takat nasi goreng Henry kat Uptown tuh, mau 2 or 3 pinggan. Tak kira lagik oyster, kuey teow, drinks, chicken chop. Non stop eating mau 4 - 5 jam kat Uptown..... DULU punya cerita. Tapi, kalau time Pyorr Air Buah Gelas Besar (sect 28 Shah Alam), mau la jugak 2 gelas besor habih. Hehhehee.

Orait.. Nak pi Ampang. Lepak sana pulak. Settle some probs kat client punya server. Pas tuh petang balik awal. Aku nak sambung tidow...


-- Macha Crackers rules!!!!

posted by Fahroe | 11:12 PM


Saturday, July 19, 2003  

I'm at Syaiton's place today. Trying to finish up my documentation. But end up surfing the web looking for web page templater for a new web site. Pening jugak nak cari nih. Most kene bayar. Hey. aku tak ade skill nak design daa. Not an artisit maaa.. Lepak kat sini sampai malam kot. Pas tu balik Puchong. Siput pun ade, Man pun ade.. Nale pergi Bali. Holiday... sure sronot. Hehhehe..

Malam tadik lepak kat Pramugari .. sebelah Pramugara. Heheheh. Kat mana? Kat Puchong lar.. Panglima pun turun sekalik. Saja borak borak. Pas tuh jumpa Hadee, member Man. Ade la borak borak sikit. Pasal Ansara AGM. Hehhee.. baik punya plan.

Write more later. Better aku habihkan keje aku. Monday banyak lagik nak kene buat.

-- Zam zam, ala ketam... (iklan Toyota Unser)

posted by Fahroe | 3:51 AM


Wednesday, July 16, 2003  

Hmm.. awat blog semalam tak publish? Mencik eeh. Ilang lagik.

posted by Fahroe | 6:46 PM


Tuesday, July 15, 2003  

For the past few days, tak ade dalam opis sangat. Masuk setakat pagi ajer. Tu pun coz nak breakfast, check mails and prepare administrative tasks. Nak update blog pun tak sempat.
Anybody looking for me, cari kat GE Mall Ampang. Dok lepak sana.

I'm speeding up my project. Been given a very tight dateline, and doing it alone, and this really push me to the limits. That does not include the amount of documentation that aku kene buat. Demn punya banyak. But, it gives me some experience on how to handle a tight schedule project. Cuma masalahnyer, aku la PM, aku ler implementer, aku ler technical dan aku ler nak settle semua. Sabor ajer la..

Minggu nih KL mula hujan. Tido pun sedap gaks. Kalau tak tu, asyik terjaga ajer memalam. Kalau dah terjaga tu, memang la payah nak sambung tido balik. Then, rasa macam zombie the next morning. Mana taknya. Masuk opis kepala sungguh weng.. Memalam pulak, kul 10 dah hanyut depan TV.

Semalam pegi Puchong, jumpa geng Setans. Pas tuh pinjam tablet PC dari Syaiton. Nale nak pi Bali ujung minggu nih. Peh.. sonok member. Wei.. tapau cigarrrrr (kalau RM ko ade laa - as usual Te Amo) heheheheh. Kul 12 baru balik dari Puchong. Mata segar pulak. Kul 1 lebeh baru dapat tidow balik.

Depan aku sekarang ade 3 PC - desktop, notebook and tablet. Penuh meja. Saja nak test the machines. Nak review maleh aah.. korang cari ler sendiri.. Dell Dimension L series, Compaq Evo N610c, and Fujitsu Stylistic. Aku minat giler Stylistic nih, tapi herganyer sungguh la mahai. Tak mampu den.

Paper Utusan Malaysia hari nih ade story pasal statistic lelaki bujang actually lagi ramai dari perermpuan bujang. Hmm.. maybe aku part of the statistic kot? Hehhhe.. Tak per.. tak sampai seru lagik. later later laa..

Nanti conteng lagik kat sinih. Aku tak dak idea dah. Malam nih meeting Anseri kat KDU. So sape sape budak Anseri tuh, sila sila ler datang.

-- West End Girls (Pet Shop Boys)

posted by Fahroe | 8:58 PM


Wednesday, July 09, 2003  

Keje banyak. Tak dapek nak blogging. Being inform by Nazley that blogspot punya iklan ade sikit pelik. Pandai pandai la korang cari.

posted by Fahroe | 11:01 PM


Monday, July 07, 2003  

Hmm.. cam ada problem ajer blogger.com nih. Anybody noticed anything?

posted by Fahroe | 10:38 PM
 

Lupa nak cerita. yeyeye. managed to finished up Harry Potter book 5. Kira OK tu, bukan kaki membaca buku tebal pun. Paling kuat pun, my reading would be FHM, Ujang and Slashdot.Org (plus all the URL got from slashdot.org).

I would say, book 5 is comparable to book 4. But, less magic in it. Was hoping to have more magic. Anyway, reading that book makes me feel that I'm in the story. Ntah ler, tiap kali baca ape ape, mesti rasa I'm in the situation. Kelakar tul lar.

Cherio..

posted by Fahroe | 2:40 AM


Sunday, July 06, 2003  

Semalam aku bz merepair paip bocor kat rumah. Adeii.. banjir dapur siot. Nak tukar the whole pipe tak ade tools nak bukak. Last last pegi kedai depan rumah beli new tools and kepala paip baru. Heh, 5 minit settle. Tapi nak lap dapur tuh tak tahan. Alang-alang, aku cuci terus dapur tu. Dah banjir nak buat cam mane.

Sabtu malam, pegi Sepang hantar Fatin balik kolej dia. On the way balik, aku ubah plan. Tak ikut NSH, instead aku pakai jalan belakang Nilai sampai ke Bangi. Punya la gelap. Dah ler tu, drive sorang sorang pulak. Kereta satu pun tak dak. Ngeri siot.. last last sampai simpang UKM-Bangi. lega sikit dah nampak kereta lain. Tapi bila cecah ajer kat Putrajaya (cilok pergi Puchong), teringat cerita Syaiton jumpa somebody duduk tepi jalan tahan kereta memalam. Arggghhh meremang bulu roma. Siot tull laa. Time jalan penuh lampu boleh teringat mende mende pelik nih. Time jalan dalam gelap tak ingat plaks. Bukan apa, mane la tau. Cuba korang imagine, kata la.. dok drive sorang sorang kat jalan gelap, out of now where, tengok rear mirror, ade la pulak sorang duduk kat belakang korang. Ape korang nak buat? Kalau ikut kata si Syaiton -"Arghh.. keluar kauu...aku tak mau tengok muka kau". Kalau aku, ntah, ade masuk spital kot? Erkk.. mintak jangan jadik ler.

Baca kat paper hari nih, ade major operation untuk kembar siam dari Iran akan dibedah di Singapore. Harap mereka dua selamat. Semoga berjaya. And kesian la pulak baca news seorang wanita di kelar akibat nak buang "buatan orang". Kejadian di kampung Orang Asli di Melaka. Kesian tengok dia orang.

Banyak documentation nak buat hari nih. Esok start project baru. Wish me luck :)

-- "Aahh.. f**k la cam nih.. tensen aku". (myself, bila bengang)



posted by Fahroe | 8:13 PM


Thursday, July 03, 2003  

Today keje tak berapa bayak. Had a meeting with client in Ampang, then in the afternoon I'm of to Masjid Jamek. Hmm....

Nothing much today. Hope weekend will be a great ones.

posted by Fahroe | 9:32 PM
 

Wanted to declare something;

After this my blog will be in written in both BM and English. No rules on what language to be used rite? Lagipun, if sapa-sapa tak paham, mintak maap banyak banyak. Leh guna web translator kot (kalau korang jumpa la Malay English translator). Hheheheehe :)

Reasons for change - saja jer. Jangan marah ok, nanti kene jual.

-- Sorry - yesterday was the deadline for all complaints.

posted by Fahroe | 3:23 AM


Wednesday, July 02, 2003  

BM Version today. BM yang dah macam rojak. :(

Tak tau nak conteng amende hari nih. Awal pagi dapat new project. Instructions dah dikeluarkan. Kene prepare documentation before kick-off meeting. Sape jadi Project Manager pun tak sure lagi. Silap silap aku lagi kot?

Semalam makan satay dengan geng PalmX kat Taman Maluri. Pas tu ada BTM, belek belek Netbook (Albaker sama Hasni bawak). Amik gambar (guna Zire71 Nazley, Albaker punya Sony hp, and Hasni punya Cybershot). Manenyer gambar oiii?? Anyway, Nazley kasik pinjam Animatrix. Malam nih nak tengok. Yeahh..

Abedib cerita pasal project management sikit masa makan makan. Rasa regret tak dapat join dia punya PM team. Dah 2-3 kali miss meeting dia. Kene time time tak betul ape nak buat. Ingat nak buat kat opis one of the meeting, tapi tak dapat. Later la kot, Abedib?

Borak sama old fren dari MRSM dalam YM. Memacam gaks la cita. Rupanyer opis dia blok sebelah opis aku ajer. Ces.. punya la dekat. Pun tak pernah jumpa lagik. Tengok laa. Nanti ada masa jumpa kot.

Petang nih full swing nak prepare document untuk esok punya meeting kat GE Mall, pas tuh clash pulak ngan meet up with new prospect. Petang install software kat client lain. Letih gaks nih. Petang ni ada Anseri meeting kat KL Sentral. Tak ramai confirm datang. Biasala, semua pun ada commitment. Tak leh paksa mende mende volunteer nih. Kene buat seikhlas hati. Kan kan kan?

Bebudak opis ajak makan. Perut penuh lagik. Pagi tadi pekena roti steam sama mee goreng. Kenyang giler. Arrgghhh.. spare tire makin besor. Fregnent 3 bulan tak abih abih lagik. Jeles tengok Kimi ilang 15kg in 2 years. Tapi pikir balik, aku leh ilang 5 kg in a week. Lagik giler.. Hhehehehe, jangan marah aah Kimi.. Nanti kene jual.. hehehehe


-- Like this ke fren?? (Bebudak CML Slim River, 1993)


posted by Fahroe | 9:37 PM


Tuesday, July 01, 2003  

Yeahh.. W.Blog now works. Changed account properties to server new.blogger. com
No need to open the blog site anymore after this.

posted by Fahroe | 7:37 PM
 

Wake up very late today. Trying to finish up the HP5 book, managed only about 120pages last nite, till 1:30AM. Started at 12, and now my eyes are really hurt. Feels like zombie a bit.
Then, found out the my phone 'kene bar'. Waaaa.. bill lupa bayar.

My colleague just came back from a long holiday in Norway. And she brings my cigars too. She did called yesterday, to asked which one I prefer. Well, I'm no heavy duty smokers, just like to puff the thing once a while. Should buy those Te Amo boxes. Didn't go for those '$$$$' cigars though, not within my financial capabilities yet.

Going to have a meet up with fellow PalmXers tonite. And tomorrow Anseri Comittee meeting is up. It's been a while we didn't have our meeting. I'm looking forward for our yearly trip back to Beseri.

Adeiiiii..... ngantuk la pulak.

-- Kooyaaaaaakkkkkkkk (Farah BBS Rindu, 1999)

posted by Fahroe | 7:34 PM
About me
basic
Fahroe Ibrahim. April 1975. Kuching, Sarawak.
life
Pandan Jaya, KL. Puchong, Selangor. Kuching, Sarawak
morelhi
Food, movie, boblbee, sleep, Palm, travel, driving.
morello
Traffic, pollution, stress, hypocrisy, slow mover.
greetz
All visitor, family and friends, netizen and cybergeeks
more
www.fahroe.com
write-in
fahroe@fahroe.com
archives
Personal links
Jum borak..
PalmInfoCenter.Com
Memacam info...
I'm not liable for...
Thank you for...
Meh Blog Ramai-Ramai